Řepkový olej nerafinovaný
Kód: OH02Detailní popis produktu
Nerafinovaný, sedimetovaný a jednou filtrovaný řepkový olej vhodný pro přípravu a dochucování jídel. Olej je doporučeno používat do 140 ºC.
Způsob výroby
Olej je vyráběn mechanickým lisováním semínek metodou za studena. Teplota oleje vytékajícího z lisu se pohybeje do 35 ºC a tak si olej uchovává všechny své látky v nepoškozeném stavu. Takto vylisovaný olej následně sedimentuje pak se přefiltruje a ještě jednou sedimentuje.
Obsah látek v oleji
složení mastných kyselin (triglyceridů):
Nasycené mastné kyseliny (SAFA):
- kyselina palmitová: 1,5 - 6 %,
- kyselina stearová: 0,8 - 2,5 %.
Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA):
- kyselina olejová: 50 - 66 %.
Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA):
- kyselina linolová (označovaná také jako omega-6): 18 - 24 %,
- kyselina α linolenová (označovaná také jako omega 3): 6 - 14 % (1).
Některé prospěšné účinky nenasycených mastných kyselin:
- “Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.”
- “Kyselina α-linolenová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.”
- “Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi” (Nařízení Komise (EU) č. 432/2012) (2)
Řepkový olej je i díky vysokému obsahu kyseliny olejové stabilní nicméně je lepší ho uchovávat při teplotách kolem 20 ºC.
Teplota skladování: do 20 ºC. Při této teplotě vydrží minimálně jeden rok.
(1,2) ... https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98epkov%C3%BD_olej
Doplňkové parametry
Kategorie: | Oleje, octy |
---|---|
Datum minimální trvanlivosti: | |
Země původu: | ČR |